Det er en økende tendens til at kunst sensureres og at myndigheter straffeforfølger kunstnere. Derfor setter vi kunstnerisk ytringsfrihet på programmet under årets Marked for Musikk.
2019 ble et trist rekordår for fengslede kunstnere verden over, med 71 kunstnere som ble satt i fengsel og ni som ble drept. Totalt ble det registrert 711 tilfeller av sensur eller brudd på kunstneres menneskerettigheter fordelt på 91 land, ifølge en rapport fra den internasjonale organisasjonen Freemuse, som jobber for å fremme ytringsfrihet og mangfold for kunstnere og kulturaktører.
Dømt til fengsel og piskeslag
Et av bandene som skal vise seg frem på årets Marked for Musikk, Confess (bildet) har en helt spesiell historie. Confess er et iransk metallband, og i 2016 ble frontfigurene Nikan Khosravi og Arash Ilkhani dømt til 6 års fengsel og 74 piskeslag på grunn av sin «regimenedbrytende» musikk. I påvente av ankesak lyktes de to med å flykte landet, og ble kontaktet av Icorn – et internasjonalt nettverk av byer som hjelper forfulgte kunstnere i sikkerhet, med hovedkontor i Stavanger. Den dramatiske historien endte god, med permanent oppholdstillatelse i Norge – hvor de har fortsatt musikkarrieren og utvidet bandet med tre norske musikere.
På Marked for Musikk skal Confess delta i «produsentforum», hvor erfarne musikkprodusenter samarbeider med musikerne om å utvikle en konsert tilpasset en ung målgruppe. Resultatet av arbeidet vises frem på Marked for Musikk, torsdag 22. oktober – med nyprodusert Confess-konsert.
Panelsamtale om fri kunst
Samme torsdag løfter Marked for Musikk temaet om kunstens ytringsfrihet, og inviterer til panelsamtale hvor vi stiller spørsmålene: Hvordan står det til med den frie kunsten i Europa? Hvor fri er egentlig kunsten her i landet? Og hvordan står det til med ytringsfriheten i vårt eget felt? Organisasjonen Freemuse mener at det ikke er noen grunn til å lene seg tilbake og tro at brudd på kunstneres ytringsfrihet ikke kan skje i Norge.
Vi har satt sammen et spennende debattpanel med deltakere med både meninger om og erfaringer fra feltet: Mia Habib, dansekunstner som jobber i skjæringspunktet mellom scenekunst, utstilling, foredrag, mentorvirksomhet og kuratering. Jan Lothe Eriksen, initiativtaker bak og daglig leder i Safemuse – en organisasjon som jobber for kunstnerisk ytringsfrihet, og for å bistå forfulgte kunstnere. Amund Sjølie Sveen, kunstner, musiker og skribent – kjent for sine aksjonistiske verk. Ådne Sekkelsten, daglig leder i Scenekunstbruket og direktør for Kloden Teater i Oslo.
Til å lede samtalen har vi fått med oss konstituert redaktør for bladet Musikkultur, Marte Bjerke, som har et stort engasjement for, og har skrevet mye om kunstnerisk ytringsfrihet.